Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 3 August 2020

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

djedaba, Scomber Fabricius [J. C.] (ex Forsskål) in Niebuhr 1775:56, xii [Descriptiones animalium (Forsskål); ref. 1351] [Lohajæ] Al-Luhayya, Yemen, Red Sea; Jeddah, Saudi Arabia, Red Sea; Suez, Egypt, Gulf of Suez, Red Sea. Surviving syntypes: ZMUC P46441 (1, dry skin). Type catalog: Nielsen 1974:62 [ref. 9588], Fricke 2008:31 [ref. 30182]. ZMUC syntype figured as holotype in Klausewitz & Nielsen 1965:Pl. 26 [ref. 20847]. Spelled djeddaba in Rüppell 1829:97 [ref. 3843]. Authorship according to Fricke 2008:31 [ref. 30182]. Smith-Vaniz pers. communication 5/12/2016 says does not occur in Hawaiian Islands. •Valid as Selar djeddaba (Forsskål 1775) -- (Hureau & Tortonese 1973:379 [ref. 7198]). •Valid as Caranx djedaba (Forsskål 1775) -- (Chen et al. 1997:64 [ref. 26476] as djeddaba, Cheng & Zhou 1997:268 [ref. 26385] as djeddaba, Manilo & Bogorodsky 2003:S107 [ref. 27377], Kimura 2009:116 [ref. 30425]). •Valid as Alepes djedaba (Forsskål 1775) -- (Kyushin et al. 1982:213 [ref. 19754], Dor 1984:123 [ref. 29757], Smith-Vaniz in Whitehead et al. 1986:821 [ref. 13676], Smith-Vaniz 1986:641 [ref. 5718], Coad 1991:26 [ref. 15702], Krishnan & Mishra 1993:223 [ref. 24016] as djeddaba, Goren & Dor 1994:33 [ref. 25356], Randall 1995:174 [ref. 22896], Iwatsuki & Kimura 1996:182 [ref. 22266], Mohsin & Ambak 1996:421 [ref. 27969], Carpenter et al. 1997:155 [ref. 23922], Golani 1998:97 [ref. 27567], Lin & Shao 1999:49 [ref. 23921], Mishra & Srinivasan 1999:244 [ref. 24754], Smith-Vaniz 1999:2687 [ref. 24833], Johnson 1999:733 [ref. 25471], Nakabo 2000:800 [ref. 25086], Smith-Vaniz in Randall & Lim 2000:615 [ref. 25122], Bijukumar & Sushama 2000:186 [ref. 25703], Iwatsuki et al. 2000:99 [ref. 26368], Bilecenoğlu et al. 2002:83 [ref. 26753], Nakabo 2002:800 [ref. 26001], Allen & Adrim 2003:37 [ref. 26830], Mishra & Krishnan 2003:30 [ref. 27712], Golani 2005:39 [ref. 37112], Fricke et al. 2007:83 [ref. 29533], Springer & Smith-Vaniz 2008:29 [ref. 31826], Allen & Erdmann 2012:428 [ref. 31980], Yoshida et al. 2013:115 [ref. 34464], Artüz & Kubanç 2015:319 [ref. 36541], Psomadakis et al. 2015:215 [ref. 34104], Motomura et al. 2017:104 [ref. 35490], Ali et al. 2018:321 [ref. 36183], Bogorodsky & Randall 2018:[21] 259 [ref. 36492], Fricke et al. 2018:179 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:82 [ref. 36273], Kimura in Kimura et al. 2018:126 [ref. 36460], Suresh et al. 2018:200 [ref. 36495], Artüz & Fricke 2019:556 [ref. 36612], Elbaraasi et al. 2019:97 [ref. 36864], Eagderi et al. 2019:46 [ref. 37020], Zajonz et al. 2019:75 [ref. 36871], Bariche & Fricke 2020:125 [ref. 37515], Psomadakis et al. 2020:416 [ref. 37272]). •Valid as Alepes djedaba (Fabricius 1775) -- (Fricke 2008:31 [ref. 30182]). Current status: Valid as Alepes djedaba (Fabricius 1775). Carangidae. Distribution: Red Sea; Indo-West Pacific: East Africa, Socotra, Madagascar and Persian Gulf east to Hawaiian Islands, north to southern Japan, south to northern Australia; eastern Mediterranean Sea and Sea of Marmara (Red Sea immigrant). Habitat: marine.