Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 6 April 2020

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

vittatus, Mullus Forsskål [P. S.] 1775:31, x [Descriptiones animalium (Forsskål); ref. 1351] Red Sea, probably off Eritrea [original locality Jeddah, Saudi Arabia, Red Sea]. Neotype: SMF 1185. Type catalog: Nielsen 1974:66 [ref. 9588]. Holotype figured in Klausewitz & Nielsen 1965:Pl. 4 [ref. 20847] as ZMUC P49344 (dry skin). The true holotype is lost according to Randall 1974, and P49344 is not this species. Neotype selected by Uiblein & Heemstra 2010:56-57 [ref. 30763]. •Valid as Upeneus vittatus (Forsskål 1775) -- (Lachner 1954:516 [ref. 10031], Lachner 1960:5 [ref. 23973], Kyushin et al. 1982:139 [ref. 19754], Dor & Ben-Tuvia in Dor 1984:164 [ref. 29757], Yamakawa in Masuda et al. 1984:163 [ref. 6441], Ben-Tuvia 1986:613 [ref. 5641], Ben-Tuvia & Kissil 1988:13 [ref. 12819], Allen & Swainston 1988:90 [ref. 25477], Krishnan & Mishra 1993:229 [ref. 24016], Krishnan & Mishra 1994:288 [ref. 24014], Goren & Dor 1994:45 [ref. 25356], Mohsin & Ambak 1996:387 [ref. 27969] with Lacepède as author, Allen 1997:142 [ref. 23977], Carpenter et al. 1997:193 [ref. 23922], Chen et al. 1997:110 [ref. 26476], Myers 1999:161 [ref. 23965], Fricke 1999:319 [ref. 24106], Mishra & Srinivasan 1999:250 [ref. 24754], Randall in Randall & Lim 2000:622 [ref. 25122], Nakabo 2000:872 [ref. 25182], Laboute & Grandperrin 2000:285 [ref. 25191], Randall & Earle 2000:15 [ref. 25806], Iwatsuki et al. 2000:102 [ref. 26368], Matsuura & Peristiwady in Matsuura & Peristiwady 2000:266 [ref. 27511], Golani 2001:111 [ref. 25530], Sakai et al. 2001:101 [ref. 25693], Hutchins 2001:35 [ref. 25847], Randall 2001:3200 [ref. 26109], Kim & Nakaya 2002:130 [ref. 26150], Nakabo 2002:872 [ref. 26193], Allen & Adrim 2003:41 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S111 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:629 [ref. 27495], Shibukawa et al. in Kimura & Matsuura 2003:113 [ref. 27510], Mishra & Krishnan 2003:39 [ref. 27712], Randall et al. 2004:18 [ref. 27624], Heemstra et al. 2004:3322 [ref. 27945], Randall 2005:301 [ref. 28239], Mundy 2005:393 [ref. 28379], Randall et al. 2005:125 [ref. 28745], Randall & Kulbicki 2006:306 [ref. 28802], Hoese & Bray 2006:1274 [ref. 29000], Randall 2007:268 [ref. 30952], Fricke et al. 2009:70 [ref. 30213], Uiblein & Heemstra 2010:56 [ref. 30763], Uiblein & Heemstra 2011:587 [ref. 31346], Uiblein & Heemstra 2011:639 [ref. 31501], Allen & Erdmann 2012:511 [ref. 31980], Uiblein & McGrouther 2012:62 [ref. 32282], Uiblein & Causse 2013:339 [ref. 32719], Larson et al. 2013:151 [ref. 32988], Kottelat 2013:362 [ref. 32989], Bos 2014:757 [ref. 33588], Uiblein & White 2015:52 [ref. 33856], Uiblein & Gouws 2015:[13] 1033 [ref. 33992], Delrieu-Trottin et al. 2015:6 [ref. 33988], Psomadakis et al. 2015:287 [ref. 34104], Motomura et al. 2017:165 [ref. 35490], Ali et al. 2018:335 [ref. 36183], Fricke et al. 2018:229 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:104 [ref. 36273], Arndt & Fricke 2019:22 [ref. 36883], Eagderi et al. 2019:89 [ref. 37020], Fricke et al. 2019:177 [ref. 36673], Psomadakis et al. 2020:507 [ref. 37272]). Current status: Valid as Upeneus vittatus (Forsskål 1775). Mullidae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, South Africa, Persian Gulf, Seychelles, Madagascar and Mascarenes east to Hawaiian Islands, Line Islands and Marquesas Islands, north to southern Japan, south to Western Australia, New Caledonia and Tonga. Habitat: freshwater, brackish, marine.