Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 6 April 2020

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

xanthurus, Caesio Bleeker [P.] 1869:78 [Verslagen en Mededeelingen der Koninklijke Akademie van Wetenschappen. Afdeeling Natuurkunde (Ser. 2) v. 3; ref. 17064] Nosy-BĂ© [NossibĂ©], Madagascar. Syntypes: RMNH 3948 (1), 5716 (1). •Valid as Caesio xanthurus Bleeker 1869 -- (Dor 1984:137 [ref. 29757], Goren & Dor 1994:39 [ref. 25356]). •Valid as Paracaesio xanthurus (Bleeker 1869) -- (Kyushin et al. 1977:100 [ref. 19756], Kyushin et al. 1982:67 [ref. 19754], Yoshino in Masuda et al. 1984:168 [ref. 6441], Winterbottom et al. 1989:37 [ref. 13251], Mohsin & Ambak 1996:290 [ref. 27969], Allen 1997:126 [ref. 23977], Chen et al. 1997:81 [ref. 26476], Randall et al. 1997:514 [ref. 25919], Allen in Randall & Lim 2000:618 [ref. 25122], Laboute & Grandperrin 2000:253 [ref. 25191], Laboute & Grandperrin 2000:493 [ref. 25191], Shinohara et al. 2001:325 [ref. 25995], Choi et al. 2003:337, 612 [ref. 26218] dating to 1853, Allen & Adrim 2003:39 [ref. 26830] dating to 1854, Myers & Donaldson 2003:626 [ref. 27495]). •Valid as Paracaesio xanthura (Bleeker 1869) -- (Allen 1985:137 [ref. 6843], Anderson 1986:578 [ref. 5634], Anderson 1987:15 [ref. 13770], Paulin et al. 1989:190 [ref. 24556], Anderson et al. 1992:446, 454 [ref. 20198], Kuiter 1993:186 [ref. 23929], Francis 1993:161 [ref. 25479], Leis et al. 1997:699 [ref. 23517], Fricke 1999:276 [ref. 24106], Johnson 1999:735 [ref. 25471], Nakabo 2000:832 [ref. 25086], Hutchins 2001:34 [ref. 25847], Anderson & Allen 2001:2904 [ref. 26099], Nakabo 2002:832 [ref. 26001], Randall et al. 2002:158 [ref. 26192], Manilo & Bogorodsky 2003:S108 [ref. 27377], Randall et al. 2004:16 [ref. 27624], Heemstra & Heemstra 2004:204 [ref. 28072], Randall 2005:255 [ref. 28239], Randall et al. 2005:123 [ref. 28745], Allen et al. 2006:1204 [ref. 29090], Fricke et al. 2009:62 [ref. 30213], Motomura et al. 2010:120 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:458 [ref. 31980], White & Last 2012:51 [ref. 32118], Larson et al. 2013:133 [ref. 32988], Duffy & Ahyong 2015:114 [ref. 36167], Psomadakis et al. 2015:248 [ref. 34104], Roberts 2015:1283 [ref. 34193], Motomura et al. 2017:135 [ref. 35490], Fricke et al. 2018:200 [ref. 35805], Fricke et al. 2019:157 [ref. 36673], Psomadakis et al. 2020:455 [ref. 37272]). Current status: Valid as Paracaesio xanthura (Bleeker 1869). Lutjanidae. Distribution: Indo-West Pacific: East Africa, Seychelles, Comoros, Madagascar and Mascarenes east to Marshall Islands and New Ireland (Papua New Guinea), north to southern Japan, south to New South Wales (Australia), Lord Howe Island, Norfolk Island, Kermadec and Austral islands. Habitat: marine.