Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 2 March 2020

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

brachypterus, Exocaetus Richardson [J.] (ex Solander) 1846:265 [Report of the British Association for the Advancement of Science 15th meeting [1845]; ref. 3742] Tahiti, Society Islands, French Polynesia, South Pacific; China sea, western Pacific. Syntypes: BMNH uncat. (2). Genus in original should have been spelled Exocoetus. Not available from above, manuscript name for specimen from Tahiti mentioned in the synonymy of Exocoetus monocirrhus; subsequently validated back to Richardson 1846 by use as a valid name by G√ľnther 1866:280 [ref. 1983]. •Synonym of Parexocoetus mento (Valenciennes 1847) -- (Dor 1984:61 [ref. 29757]). •Valid as Parexocoetus brachypterus (Richardson 1846), subspecies brachypterus (Richardson 1846) -- (Nakabo 2000:554 [ref. 25086], Nakabo 2002:554 [ref. 26001], Choi et al. 2003:221, 548 [ref. 26218], Manilo & Bogorodsky 2003:S100 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:615 [ref. 27495], Motomura et al. 2010:82 [ref. 31256], Fricke et al. 2011:370 [ref. 31242], Larson et al. 2013:68 [ref. 32988], Fricke et al. 2014:38 [ref. 33932]). •Valid as Parexocoetus brachypterus (Richardson 1846) -- (Yoshino in Masuda et al. 1984:80 [ref. 6441], Heemstra & Parin 1986:395 [ref. 6293], Robins & Ray 1986:103 [ref. 23100], Paxton et al. 1989:334 [ref. 12442], Winterbottom et al. 1989:15 [ref. 13251], Parin & Gibbs 1990:590 [ref. 16545], Cervigón 1991:213 [ref. 24472], Boschung 1992:82 [ref. 23239], Cervigón 1992:320 [ref. 23827], Goren & Dor 1994:15 [ref. 25356], Parin in Fischer et al. 1995:1103 [ref. 22829], Randall 1995:90 [ref. 22896], Parin 1996:301 [ref. 23179], Anderson et al. 1998:22 [ref. 23611], Monteiro et al. 1998:400 [ref. 23732], McEachran & Fechhelm 1998:953 [ref. 23897], Fricke 1999:123 [ref. 24106], Parin 1999:2178 [ref. 24786], Johnson 1999:724 [ref. 25471], Parin in Randall & Lim 2000:600 [ref. 25122], Avsar & Cicek 2000:91 [ref. 25539], Hutchins 2001:24 [ref. 25847], Rocha & Rosa 2001:989 [ref. 25909], Kim et al. 2001:107 [ref. 25722], Collette et al. 2003:102 [ref. 26784], Menezes in Menezes et al. 2003:68 [ref. 27192], Randall et al. 2004:9 [ref. 27624], Nelson et al. 2004:100 [ref. 27807], Mundy 2005:290 [ref. 28379], Vaske et al. 2005:77 [ref. 36155], Paxton et al. 2006:731 [ref. 29073] with subspecies mentioned, Fricke et al. 2009:31 [ref. 30213], Page et al. 2013:102 [ref. 32708], Fricke et al. 2018:103 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:41 [ref. 36273], Fricke et al. 2019:78 [ref. 36673], Jayakumar et al. 2019:703 [ref. 37111], Psomadakis et al. 2020:346 [ref. 37272]). Current status: Valid as Parexocoetus brachypterus (Richardson 1846). Exocoetidae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, Seychelles, Madagascar and western Mascarenes east to Hawaiian and Marquesas islands, south to Western Australia, Queensland (Australia), New Caledonia and Tonga; western Atlantic: northeastern Florida (U.S.A.) and Bahamas to Brazil; eastern Atlantic: Guinea to Angola. Habitat: marine.