Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 3 February 2020

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

sexfasciatus, Labrus Lacepède [B. G. E.] 1801:430, 477, Pl. 19 (fig. 2) [Histoire naturelle des poissons (Lacepède) v. 3; ref. 2710] Grand golfe de l'lnde [Indian Ocean]. Syntypes: MNHN A-0121 (2, poor condition), ?MNHN 0000-5136 (1) Malabar. Type catalog: Bauchot 1963:100 [ref. 19171], Bauchot et al. 1978:20 [ref. 20862]. Based on description and illustration in manuscript by Commerson [Philibert Commerson, 1727-1773, French explorer and naturalist]. •Valid as Abudefduf sexfasciatus (Lacepède 1801) -- (Allen et al. 1978 [ref. 20542], Dor 1984:179 [ref. 29757], Allen 1986:672 [ref. 5631], Allen & Swainston 1988:102 [ref. 25477], Randall et al. 1990:248 [ref. 15987], Allen 1991:234 [ref. 19344], Kuiter 1993:235 [ref. 23929], Francis 1993:163 [ref. 25479], Goren & Dor 1994:49 [ref. 25356], Randall 1995:258 [ref. 22896], Mohsin & Ambak 1996:465 [ref. 27969], Allen 1997:160 [ref. 23977], Larson & Williams 1997:363 [ref. 23967], Kuiter 1997:252 [ref. 25488], Randall et al. 1997:248 [ref. 25919], Myers 1999:180 [ref. 23965], Fricke 1999:365 [ref. 24106], Johnson 1999:740 [ref. 25471], Allen 2000:90 [ref. 37268], Allen in Randall & Lim 2000:626 [ref. 25122], Nakabo 2000:934 [ref. 25182], Laboute & Grandperrin 2000:316 [ref. 25191], Allen 2000:107 [ref. 25868], Sadovy & Cornish 2000:189 [ref. 25480], Matsuura & Peristiwady in Matsuura & Peristiwady 2000:271 [ref. 27511] dated 1802, Sakai et al. 2001:102 [ref. 25693], Hutchins 2001:266 [ref. 25841], Hutchins 2001:37 [ref. 25847], Allen 2001:3342 [ref. 26132] dated 1802, Nakabo 2002:934 [ref. 26193], Allen & Adrim 2003:44 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S113 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:632 [ref. 27495] dated 1802, Shibukawa et al. in Kimura & Matsuura 2003:127 [ref. 27510], Randall et al. 2004:19 [ref. 27624], Adrim et al. 2004:122 [ref. 27715], Heemstra et al. 2004:3324 [ref. 27945], Randall 2005:348 [ref. 28239], Allen et al. 2006:1441 [ref. 29090], Fricke et al. 2009:77 [ref. 30213], Motomura et al. 2010:145 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:564 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:263 [ref. 32706], Larson et al. 2013:169 [ref. 32988], Fricke et al. 2014:112 [ref. 33932], Koeda et al. 2016:65 [ref. 35333], Koeda et al. 2016:9 [ref. 35354], Fricke et al. 2018:260 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:112 [ref. 36273], Yusuf in Kimura et al. 2018:215 [ref. 36460], Arndt & Fricke 2019:26 [ref. 36883], Eagderi et al. 2019:95 [ref. 37020], Fricke et al. 2019:204 [ref. 36673], Hoschke et al. 2019:157 [ref. 36626], Zajonz et al. 2019:86 [ref. 36871]). Current status: Valid as Abudefduf sexfasciatus (Lacepède 1801). Pomacentridae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, Persian Gulf, Socotra, Seychelles, Comoros, Madagascar and Mascarenes east to Marquesas and Gambier islands, north to southern Japan, south to Rottnest Island (Western Australia), Merimbula (New South Wales, Australia), Lord Howe Island, Tonga and Rapa. Habitat: marine.