Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 4 November 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

frenatus, Scarus Lacepède [B. G. E.] (ex Commerson) 1802:3, 13, Pl. 1 (fig. 2) [Histoire naturelle des poissons (Lacepède) v. 4; ref. 4929] Grand Océan équinoxial [Indo-West Pacific]. No types known. Based on description and illustration in manuscript by Commerson (Philibert Commerson, 1727-1773, French explorer and naturalist). •Valid as Scarus frenatus Lacepède 1802 -- (Randall & Bruce 1983:17 [ref. 5412], Dor 1984:214 [ref. 29757], Kishimoto in Masuda et al. 1984:220 [ref. 6441], Choat & Randall 1986:204 [ref. 8099], Allen & Swainston 1988:122 [ref. 25477], Winterbottom et al. 1989:58 [ref. 13251], Randall et al. 1990:348 [ref. 15987], Francis 1993:165 [ref. 25479], Bellwood 1994:67 [ref. 19116], Goren & Dor 1994:56 [ref. 25356], Randall 1995:297 [ref. 22896], Allen 1997:198 [ref. 23977], Kuiter 1997:316 [ref. 25488], Randall et al. 1997:348 [ref. 25919], Myers 1999:210 [ref. 23965], Fricke 1999:457 [ref. 24106], Randall 1999:23 [ref. 25829], Parenti & Randall 2000:56 [ref. 24943], Bellwood in Randall & Lim 2000:630 [ref. 25122], Nakabo 2000:1022 [ref. 25182], Laboute & Grandperrin 2000:379 [ref. 25191], Allen 2000:115 [ref. 25868], Bellwood 2001:3484 [ref. 26278], Hutchins 2001:40 [ref. 25847], Nakabo 2002:1022 [ref. 26193], Allen & Adrim 2003:52 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S115 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:637 [ref. 27495], Shibukawa et al. in Kimura & Matsuura 2003:162 [ref. 27510], Randall et al. 2004:23 [ref. 27624], Adrim et al. 2004:125 [ref. 27715], Heemstra et al. 2004:3326 [ref. 27945], Liao et al. 2004:532 [ref. 28045], Randall 2005:455 [ref. 28239], Allen et al. 2006:1431 [ref. 29090], Fricke et al. 2009:91 [ref. 30213], Satapoomin 2009:235 [ref. 30463], Motomura et al. 2010:177 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:740 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:268 [ref. 32706], Fricke et al. 2014:141 [ref. 33932], Fricke et al. 2018:298 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:132 [ref. 36273], Fricke et al. 2019:244 [ref. 36673], Hoschke et al. 2019:159 [ref. 36626], Zajonz et al. 2019:91 [ref. 36871]). Current status: Valid as Scarus frenatus Lacepède 1802. Scaridae: Scarinae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, Socotra, Madagascar and Mascarenes east to Line Islands and Ducie (Pitcairn Group), north to southern Japan and Ogasawara Islands, south to Rottnest Island (Western Australia), New Caledonia, Lord Howe Island and Rapa. Habitat: marine.