Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 6 April 2020

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

sordidus, Scarus Forsskål [P. S.] 1775:30, x [Descriptiones animalium (Forsskål); ref. 1351] Hurghada, Red Sea Governorate, Egypt, 27°17'23"N, 33°48'52"E, depth 0-20 feet. Neotype: USNM 202297. Neotype designated by Schultz 1969:20. Kottelat (2013) cites an inland record from the Philippines. •Valid as Scarus sordidus Forsskål 1775 -- (Randall & Bruce 1983:31 [ref. 5412], Dor 1984:217 [ref. 29757], Kishimoto in Masuda et al. 1984:219 [ref. 6441], Randall 1986:714 [ref. 5706], Choat & Randall 1986:221 [ref. 8099], Allen & Swainston 1988:124 [ref. 25477], Winterbottom et al. 1989:58 [ref. 13251], Randall et al. 1990:355 [ref. 15987], Randall & Earle 1993:292 [ref. 14908], Francis 1993:166 [ref. 25479], Goren & Dor 1994:57 [ref. 25356], Mohsin & Ambak 1996:496 [ref. 27969], Kuiter 1997:316 [ref. 25488], Laboute & Grandperrin 2000:383 [ref. 25191]). •Valid as Chlorurus sordidus (Forsskål 1775) -- (Bellwood 1994:66 [ref. 19116], Randall 1995:294 [ref. 22896], Allen 1997:200 [ref. 23977], Carpenter et al. 1997:200 [ref. 23922], Randall et al. 1997:355 [ref. 25919], Anderson et al. 1998:26 [ref. 23611], Myers 1999:209 [ref. 23965], Fricke 1999:453 [ref. 24106], Randall 1999:23 [ref. 25829], Allen 2000:91 [ref. 37268], Parenti & Randall 2000:53 [ref. 24943], Bellwood in Randall & Lim 2000:630 [ref. 25122], Nakabo 2000:1018 [ref. 25182], Sadovy & Cornish 2000:219 [ref. 25480], Randall & Earle 2000:18 [ref. 25806], Allen 2000:115 [ref. 25868], Bellwood 2001:3478 [ref. 26278], Hutchins 2001:40 [ref. 25847], Nakabo 2002:1018 [ref. 26193], Kishimoto et al. 2002:4 [ref. 26569], Allen & Adrim 2003:51 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S115 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:637 [ref. 27495], Shibukawa et al. in Kimura & Matsuura 2003:160 [ref. 27510], Lobel & Lobel 2004:74 [ref. 27576], Randall et al. 2004:23 [ref. 27624], Adrim et al. 2004:125 [ref. 27715], Heemstra et al. 2004:3326 [ref. 27945], Liao et al. 2004:530 [ref. 28045], Heemstra & Heemstra 2004:358 [ref. 28072], Randall 2005:451 [ref. 28239], Mundy 2005:452 [ref. 28379], Allen et al. 2006:1429 [ref. 29090], Fricke et al. 2009:90 [ref. 30213], Satapoomin 2009:235 [ref. 30463], Motomura et al. 2010:176 [ref. 31256], Parenti & Randall 2011:37 [ref. 31299], Allen & Erdmann 2012:734 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:267 [ref. 32706], Fricke et al. 2014:141 [ref. 33932], Miesen et al. 2016:91 [ref. 34492], Fricke et al. 2018:296 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:131 [ref. 36273], Eagderi et al. 2019:99 [ref. 37020], Zajonz et al. 2019:91 [ref. 36871], Psomadakis et al. 2020:529 [ref. 37272]). Current status: Valid as Chlorurus sordidus (Forsskål 1775). Scaridae: Scarinae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, South Africa, Persian Gulf, Socotra, Seychelles, Comoros, Madagascar and Mascarenes east to Hawaiian Islands and Pitcairn Group, north to southern Japan, south to Western Australia, Lord Howe Island and Rapa. But central and western Pacific populations are referable to spilurus [ref. 31299]. Habitat: brackish, marine.