Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 4 December 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

nigrofuscus, Chaetodon Forsskål [P. S.] 1775:64, xiii [Descriptiones animalium (Forsskål); ref. 1351] Jeddah, Saudi Arabia, Red Sea. No types known. Spelled nigro-fuscus on p. xiii. Neotype designation by Fricke 1999:540 [ref. 24106] is invalid; see Fricke 2000:639 [ref. 24537]. Kottelat (2013) cites inland records. •Valid as Acanthurus nigrofuscus (Forsskål 1775) -- (Randall 1956:190 [ref. 12221], Dor 1984:254 [ref. 29757], Kishimoto in Masuda et al. 1984:231 [ref. 6441], Randall 1986:814 [ref. 5706], Allen & Swainston 1988:140 [ref. 25477], Randall et al. 1990:424 [ref. 15987], Kuiter 1993:373 [ref. 23929], Francis 1993:167 [ref. 25479], Goren & Dor 1994:68 [ref. 25356], Allen 1997:224 [ref. 23977], Chen et al. 1997:154 [ref. 26476], Randall et al. 1997:424 [ref. 25919], Myers 1999:271 [ref. 23965], Fricke 1999:539 [ref. 24106], Johnson 1999:750 [ref. 25471], Randall 1999:28 [ref. 25829], Randall in Randall & Lim 2000:642 [ref. 25122], Nakabo 2000:1327 [ref. 25182], Sadovy & Cornish 2000:256 [ref. 25480], Bijukumar & Sushama 2000:187 [ref. 25703], Hutchins 2001:270 [ref. 25841], Hutchins 2001:45 [ref. 25847], Kuiter & Debelius 2001:63 [ref. 26232], Randall 2001:3671 [ref. 26301], Nakabo 2002:1327 [ref. 26193], Allen & Adrim 2003:62 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S120 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:647 [ref. 27495], Lobel & Lobel 2004:76 [ref. 27576], Randall et al. 2004:29 [ref. 27624], Adrim et al. 2004:127 [ref. 27715], Heemstra et al. 2004:3330 [ref. 27945], Heemstra & Heemstra 2004:401 [ref. 28072], Larson & Pidgeon 2004:197 [ref. 28107], Randall 2005:580 [ref. 28239], Mundy 2005:489 [ref. 28379], Allen et al. 2006:1736 [ref. 29094], Randall 2007:424 [ref. 30952], Fricke et al. 2009:107 [ref. 30213], Randall et al. 2011:272 [ref. 31249], Motomura et al. 2010:226 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:1023 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:271 [ref. 32706], Kottelat 2013:443 [ref. 32989], Fricke et al. 2014:182 [ref. 33932], Struthers 2015:1593 [ref. 34302], Koeda et al. 2016:101 [ref. 35333], Koeda et al. 2016:16 [ref. 35354], Fowler et al. 2017:[4] 2252 [ref. 36358], Fricke et al. 2018:352 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:166 [ref. 36273], Arndt & Fricke 2019:9 [ref. 36883], Fricke et al. 2019:301 [ref. 36673], Hoschke et al. 2019:160 [ref. 36626], Zajonz et al. 2019:98 [ref. 36871]). Current status: Valid as Acanthurus nigrofuscus (Forsskål 1775). Acanthuridae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, South Africa, Socotra, Seychelles, Comoros, Madagascar and Mascarenes east to Hawaiian Islands and Tuamotu Archipelago, north to southern Japan and Ogasawara Islands, south to Rottnest Island (Western Australia), southern New South Wales (Australia), Lord Howe Island, Norfolk Island and Rapa. Habitat: marine.