Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 4 November 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

unicornis, Chaetodon Forsskål [P. S.] 1775:63, xiii [Descriptiones animalium (Forsskål); ref. 1351] Jeddah, Saudi Arabia, Red Sea. Lectotype: whereabouts unknown. Lectotype selected by Fricke 1999:549 [ref. 24106] as the specimen illustrated in Forsskål 1776, Pl. 23 as reproduced by Klausewitz & Nielsen 1965, fig. 3. Species unnecessarily renamed Monoceros biaculeatus by Bloch & Schneider 1801:180 [ref. 471]. •Valid as Naso unicornis (Forsskål 1775) -- (Lindberg & Krasyukova 1975:238 [ref. 7348], Dor 1984:258 [ref. 29757], Kishimoto in Masuda et al. 1984:230 [ref. 6441], Randall 1986:923 [ref. 5706], Allen & Swainston 1988:140 [ref. 25477], Pequeño 1989:66 [ref. 14125], Winterbottom et al. 1989:64 [ref. 13251], Randall et al. 1990:432 [ref. 15987], Kuiter 1993:370 [ref. 23929], Francis 1993:167 [ref. 25479], Goren & Dor 1994:68 [ref. 25356], Randall 1995:390 [ref. 22896], Mohsin & Ambak 1996:559 [ref. 27969], Allen 1997:224 [ref. 23977], Kuiter 1997:370 [ref. 25488], Randall et al. 1997:432 [ref. 25919], Borden 1998:105 [ref. 23309], Myers 1999:275 [ref. 23965], Johnson 1999:750 [ref. 25471], Randall 1999:28 [ref. 25829], Randall in Randall & Lim 2000:642 [ref. 25122], Nakabo 2000:1320 [ref. 25182], Laboute & Grandperrin 2000:436 [ref. 25191], Lee et al. 2000:96 [ref. 25432], Randall & Earle 2000:21 [ref. 25806], Allen 2000:123 [ref. 25868], Iwatsuki et al. 2000:104 [ref. 26368], Randall 2001:172 [ref. 25459], Hutchins 2001:270 [ref. 25841], Hutchins 2001:45 [ref. 25847], Kuiter & Debelius 2001:110 [ref. 26232], Randall 2001:3680 [ref. 26301], Nakabo 2002:1320 [ref. 26193], Youn 2002:415, 669 [ref. 26218], Allen & Adrim 2003:63 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S120 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:648 [ref. 27495], Lobel & Lobel 2004:77 [ref. 27576], Randall et al. 2004:30 [ref. 27624], Adrim et al. 2004:127 [ref. 27715], Heemstra et al. 2004:3330 [ref. 27945], Randall 2005:596 [ref. 28239], Mundy 2005:495 [ref. 28379], Allen et al. 2006:1742 [ref. 29094], Randall 2007:439 [ref. 30952], Fricke et al. 2009:109 [ref. 30213], Motomura et al. 2010:228 [ref. 31256], Ho et al. 2011:210 [ref. 31484], Allen & Erdmann 2012:1034 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:271 [ref. 32706], Larson et al. 2013:214 [ref. 32988], Kottelat 2013:442 [ref. 32989], Fricke et al. 2014:185 [ref. 33932], Delrieu-Trottin et al. 2015:8 [ref. 33988], Struthers 2015:1595 [ref. 34302], Koeda et al. 2016:104 [ref. 35333], Koeda et al. 2016:18 [ref. 35354], Fowler et al. 2017:[4] 2252 [ref. 36358], Fricke et al. 2018:356 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:168 [ref. 36273], Arndt & Fricke 2019:9 [ref. 36883], Hoschke et al. 2019:160 [ref. 36626], Zajonz et al. 2019:99 [ref. 36871]). Current status: Valid as Naso unicornis (Forsskål 1775). Acanthuridae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, South Africa, Socotra, Seychelles, Comoros, Madagascar and Mascarenes east to Hawaiian Islands, Marquesas Islands and Tuamotu Archipelago, north to southern Japan and Ogasawara Islands, south to Rottnest Island (Western Australia), Jervis Bay (A.C.T., Australia), Lord Howe Island, New Zealand and Rapa. Habitat: marine.