Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 4 December 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

nebulosa, Sciaena Forsskål [P. S.] 1775:52, xii [Descriptiones animalium (Forsskål); ref. 1351] [No locality stated] Red Sea. Holotype (unique): ZMUC P49345 (dry skin). Type catalog: Nielsen 1974:67 [ref. 9588]. Originally Sciaena nebulosa, hamrur on p. 52, Sciaena nebulosa on p. xii. Regarded as two names for the same taxon, but hamrurr has not been used as a name for a valid species (Kottelat 2013). Holotype figured in Klausewitz & Nielsen 1965:Pl. 20 [ref. 20847]. •Valid as Lethrinus nebulosus (Forsskål 1775) -- (Sato 1978:30 [ref. 8884], Dor 1984:154 [ref. 29757], Sato in Masuda et al. 1984:180 [ref. 6441], Smith 1986:598 [ref. 5712], Allen & Swainston 1988:84 [ref. 25477], Akazaki et al. 1989:165 [ref. 19396], Carpenter in Carpenter & Allen 1989:75 [ref. 13577], Winterbottom et al. 1989:39 [ref. 13251], Randall et al. 1990:201 [ref. 15987], Kuiter 1993:198 [ref. 23929], Francis 1993:162 [ref. 25479], Goren & Dor 1994:43 [ref. 25356], Randall 1995:220 [ref. 22896], Allen 1997:132 [ref. 23977], Chen et al. 1997:91 [ref. 26476], Larson & Williams 1997:361 [ref. 23967], Carpenter et al. 1997:184 [ref. 23922], Kuiter 1997:174 [ref. 25488], Randall et al. 1997:201 [ref. 25919], Fricke 1999:300 [ref. 24106], Mishra et al. 1999:87 [ref. 25315], Johnson 1999:737 [ref. 25471], Nakabo 2000:864 [ref. 25086], Carpenter in Randall & Lim 2000:620 [ref. 25122], Laboute & Grandperrin 2000:271 [ref. 25191], Sadovy & Cornish 2000:140 [ref. 25480], Hutchins 2001:264 [ref. 25841], Hutchins 2001:35 [ref. 25847], Carpenter 2001:3037 [ref. 26105], Nakabo 2002:864 [ref. 26001], Youn 2002:344, 617 [ref. 26218], Allen & Adrim 2003:40 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S110 [ref. 27377], Randall et al. 2004:17 [ref. 27624], Choi & Kim 2004:84 [ref. 27749], Heemstra et al. 2004:3321 [ref. 27945], Heemstra & Heemstra 2004:245 [ref. 28072], Randall 2005:277 [ref. 28239], Allen et al. 2006:1237 [ref. 29090], Fricke et al. 2009:67 [ref. 30213], Motomura in Motomura & Shibukawa 2009:163 [ref. 31132], Motomura et al. 2010:126 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:498 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:260 [ref. 32706], Larson et al. 2013:142 [ref. 32988], Kottelat 2013:351 [ref. 32989], Psomadakis et al. 2015:266 [ref. 34104], Miesen et al. 2016:90 [ref. 34492], Motomura et al. 2017:156 [ref. 35490], Ali et al. 2018:330 [ref. 36183], Fricke et al. 2018:215 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:99 [ref. 36273], Jawad et al. 2018:115 [ref. 36262] as L. nebulosus s.l., Motomura in Kimura et al. 2018:172 [ref. 36460], Arndt & Fricke 2019:20 [ref. 36883], Eagderi et al. 2019:78 [ref. 37020], Fricke et al. 2019:171 [ref. 36673], Hoschke et al. 2019:156 [ref. 36626], Zajonz et al. 2019:80 [ref. 36871]). Current status: Valid as Lethrinus nebulosus (Forsskål 1775). Lethrinidae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, South Africa, Socotra, Seychelles, Madagascar, Mascarenes and Persian Gulf east to Samoa and Tonga, north to southern Japan and Ogasawara Islands, south to Cape Pasley (Western Australia), Port Hacking (New South Wales, Australia), Lord Howe Island and New Caledonia. Habitat: brackish, marine.