Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 2 March 2020

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

sordidus, Chaetodon Forsskål [P. S.] 1775:62, xiii [Descriptiones animalium (Forsskål); ref. 1351] Jeddah, Saudi Arabia, Red Sea. Holotype (unique): ZMUC P56264 (dry skin, poor condition). Type catalog: Nielsen 1974:69 [ref. 9588]. Holotype figured in Klausewitz & Nielsen 1965:Pl. 34 [ref. 20847]. •Valid as Abudefduf sordidus (Forsskål 1775) -- (Dor 1984:179 [ref. 29757], Yoshino in Masuda et al. 1984:196 [ref. 6441], Allen 1986:672 [ref. 5631], Allen & Swainston 1988:102 [ref. 25477], Winterbottom et al. 1989:44 [ref. 13251], Randall et al. 1990:249 [ref. 15987], Allen 1991:234 [ref. 19344], Kuiter 1993:235 [ref. 23929], Francis 1993:163 [ref. 25479], Goren & Dor 1994:49 [ref. 25356], Randall 1995:258 [ref. 22896], Lee & Kim 1996:32 [ref. 25726], Allen 1997:160 [ref. 23977], Kuiter 1997:252 [ref. 25488], Randall et al. 1997:249 [ref. 25919], Myers 1999:180 [ref. 23965], Fricke 1999:366 [ref. 24106], Johnson 1999:740 [ref. 25471], Randall 1999:19 [ref. 25829], Allen 2000:90 [ref. 37268], Allen in Randall & Lim 2000:626 [ref. 25122], Nakabo 2000:934 [ref. 25182], Laboute & Grandperrin 2000:316 [ref. 25191], Sadovy & Cornish 2000:189 [ref. 25480], Randall & Earle 2000:16 [ref. 25806], Allen 2000:107 [ref. 25868], Sakai et al. 2001:102 [ref. 25693], Hutchins 2001:266 [ref. 25841], Hutchins 2001:37 [ref. 25847], Allen 2001:3342 [ref. 26132], Nakabo 2002:934 [ref. 26193], Choi et al. 2003:363, 631 [ref. 26218], Allen & Adrim 2003:44 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S113 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:632 [ref. 27495], Lobel & Lobel 2004:73 [ref. 27576], Randall et al. 2004:19 [ref. 27624], Adrim et al. 2004:122 [ref. 27715], Heemstra et al. 2004:3324 [ref. 27945], Heemstra & Heemstra 2004:328 [ref. 28072], Randall 2005:348 [ref. 28239], Mundy 2005:424 [ref. 28379], Allen et al. 2006:1441 [ref. 29090], Wirtz et al. 2007:36 [ref. 30263], Randall 2007:310 [ref. 30952], Fricke et al. 2009:77 [ref. 30213], Shibukawa 2009:201 [ref. 30449], Motomura et al. 2010:146 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:564 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:263 [ref. 32706], Larson et al. 2013:169 [ref. 32988], Kottelat 2013:376 [ref. 32989], Delrieu-Trottin et al. 2015:7 [ref. 33988], Psomadakis et al. 2015:298 [ref. 34104], Stewart et al. 2015:1409 [ref. 34288], Motomura et al. 2015:26 [ref. 34709], Koeda et al. 2016:65 [ref. 35333], Koeda et al. 2016:9 [ref. 35354], Kwun et al. 2017:142 [ref. 37287], Fricke et al. 2018:260 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:112 [ref. 36273], Arndt & Fricke 2019:26 [ref. 36883], Hoschke et al. 2019:157 [ref. 36626], Zajonz et al. 2019:86 [ref. 36871], Psomadakis et al. 2020:521 [ref. 37272]). Current status: Valid as Abudefduf sordidus (Forsskål 1775). Pomacentridae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, Socotra, Seychelles, Comoros, Madagascar and Mascarenes east to Hawaiian Islands, Wake Atoll and Pitcairn Group, north to southern Korea and southern Japan, south to Rottnest Island (Western Australia), Montague Island (New South Wales, Australia), Lord Howe Island, Tonga and Rapa. Habitat: marine.