Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 3 September 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

mancus, Pleuronectes Broussonet [P. M. A.] 1782:[19], Pls. [3-4] [Ichthyologia, sistens piscium descriptiones et icones. Decas I.; ref. 17287] Raiatea, Society Islands, French Polynesia; Nomuka Island, Ha'apai Group, Tonga, South Pacific. Mus. Britannic [now BMNH] (apparently lost). Type catalog: Desoutter et al. 2001:338 [ref. 25922]. as not types at MNHN. On unnumbered p. 19 and unnumbered pls. 3-4. Somewhat unclear but apparently maneus on Pl. 4. •Valid as Bothus mancus (Broussonet 1782) -- (Amaoka 1969:167 [ref. 105], Amaoka in Masuda et al. 1984:349 [ref. 6441], Hensley 1986:855 [ref. 5669], Pequeño 1989:76 [ref. 14125], Winterbottom et al. 1989:66 [ref. 13251], Randall et al. 1990:449 [ref. 15987], Hensley & Suzumoto 1990:131 [ref. 17674], Lindberg & Fedorov 1993:45 [ref. 21500], Kuiter 1993:385 [ref. 23929], Francis 1993:167 [ref. 25479], Allen & Robertson 1994:286 [ref. 22193], Hensley in Fischer et al. 1995:935 [ref. 22829], Li & Wang 1995:210 [ref. 16193], De La Cruz Agüero et al. 1997:74 [ref. 24545], Grove & Lavenberg 1997:611 [ref. 24023], Kuiter 1997:380 [ref. 25488], Randall et al. 1997:449 [ref. 25919], Evseenko 1998:59 [ref. 23643], Myers 1999:279 [ref. 23965], Fricke 1999:570 [ref. 24106], Randall 1999:29 [ref. 25829], Amaoka in Randall & Lim 2000:645 [ref. 25122], Nakabo 2000:1366 [ref. 25182], Laboute & Grandperrin 2000:450 [ref. 25191], Randall & Earle 2000:21 [ref. 25806], Sakai et al. 2001:123 [ref. 25693], Hensley & Amaoka 2001:3817 [ref. 26311], Hutchins 2001:46 [ref. 25847], Desoutter et al. 2001:338 [ref. 25922], Nakabo 2002:1366 [ref. 26193], Allen & Adrim 2003:63 [ref. 26830], Myers & Donaldson 2003:649 [ref. 27495], Lobel & Lobel 2004:77 [ref. 27576], Randall et al. 2004:31 [ref. 27624], Nelson et al. 2004:178 [ref. 27807], Heemstra et al. 2004:3331 [ref. 27945], Heemstra & Heemstra 2004:431 [ref. 28072], Randall 2005:613 [ref. 28239], Mundy 2005:516 [ref. 28379], Hoese & Bray 2006:1816 [ref. 29000], Randall 2007:458 [ref. 30952], Béarez & Séret 2009:151 [ref. 36646], Fricke et al. 2009:114 [ref. 30213], Ho et al. 2009:10 [ref. 31461], McCosker & Rosenblatt 2010:195 [ref. 30957], Allen & Erdmann 2012:1046 [ref. 31980], Page et al. 2013:187 [ref. 32708], Fricke et al. 2013:272 [ref. 32706], Fricke et al. 2014:189 [ref. 33932], Delrieu-Trottin et al. 2015:8 [ref. 33988], Francis & Duffy 2015:483 [ref. 36161], Fourriére et al. 2016:450 [ref. 34668], Del Moral-Flores et al. 2016:612 [ref. 34923], Koeda et al. 2016:18 [ref. 35354], Fricke et al. 2018:369 [ref. 35805], Sánchez-Jiménez et al. 2018:S8 [ref. 36248], Arndt & Fricke 2019:13 [ref. 36883]). Current status: Valid as Bothus mancus (Broussonet 1782). Bothidae. Distribution: Red Sea, Indo-Pacific: East Africa, South Africa, Seychelles, Comoros, Madagascar and Mascarenes east to Clipperton Island and Mexico, north to Ryukyu Islands, Ogasawara Islands and Hawaiian Islands, south to Lord Howe Island, northern New Zealand, Kermadec Islands, Rapa and Ducie (Pitcairn Group). Habitat: marine.