Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 3 September 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

dumerilii, Monacanthus Hollard [H. L. G. M.] 1854:361 [Annales des Sciences Naturelles, Paris (Zoologie) (Sér. 4) v. 2; ref. 18301] Mauritius. Holotype (unique): possibley MNHN B-1969. Type catalog: see Beaunier et al. 2009:292, 299 [ref. 28887]. See Randall 2011:11[ref. 31468] for remarks on the holotype. •Valid as Cantherhinus dumerilii (Hollard 1854) -- (Matsuura in Masuda et al. 1984:360 [ref. 6441], Randall et al. 1990:462 [ref. 15987], Allen & Robertson 1994:297 [ref. 22193], Bussing & Lavenberg in Fischer et al. 1995:1280 [ref. 22830] as dumerili, Randall 1995:396 [ref. 22896], Lindberg et al. 1997:94 [ref. 23547] as Cantherines, Allen 1997:240 [ref. 23977], Grove & Lavenberg 1997:600 [ref. 24023] as dumerili, Kuiter 1997:398 [ref. 25488], Randall et al. 1997:462 [ref. 25919], Myers 1999:285 [ref. 23965], Fricke 1999:591 [ref. 24106], Randall 1999:30 [ref. 25829], Hutchins in Randall & Lim 2000:647 [ref. 25122], Laboute & Grandperrin 2000:459 [ref. 25191], Thomson et al. 2000:270 [ref. 25640], Randall & Earle 2000:22 [ref. 25806], Hutchins 2001:270 [ref. 25841], Hutchins 2001:47 [ref. 25847], Manilo & Bogorodsky 2003:S124 [ref. 27377] as dumerili, Myers & Donaldson 2003:650 [ref. 27495], Lobel & Lobel 2004:78 [ref. 27576], Randall et al. 2004:32 [ref. 27624], Heemstra et al. 2004:3332 [ref. 27945], Heemstra & Heemstra 2004:444 [ref. 28072], Randall 2005:633 [ref. 28239], Mundy 2005:528 [ref. 28379], Randall 2007:479 [ref. 30952], Fricke et al. 2009:118 [ref. 30213], with genus as Cantherhinus, Randall 2011:9 [ref. 31468]). •Valid as Cantherhines dumerilii (Hollard 1854) -- (Hutchins 1977:54 [ref. 2283] as dumerili, Hutchins 1986:884 [ref. 5673], Winterbottom et al. 1989:67 [ref. 13251], Goren & Dor 1994:73 [ref. 25356], Nakabo 2000:1405 [ref. 25182], Hutchins 2001:3938 [ref. 26316], Nakabo 2002:1405 [ref. 26193], Youn 2002:448, 693 [ref. 26218], Allen & Adrim 2003:64 [ref. 26830], Nelson et al. 2004:184 [ref. 27807], Allen et al. 2006:1884 [ref. 29098], Béarez & Séret 2009:152 [ref. 36646], Motomura et al. 2010:235 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:1072 [ref. 31980], Page et al. 2013:190 [ref. 32708], Fricke et al. 2013:272 [ref. 32706], Matsuura 2014:11 [ref. 33576], Fricke et al. 2014:195 [ref. 33932], Delrieu-Trottin et al. 2015:8 [ref. 33988] as Cantherines, Francis & Duffy 2015:483 [ref. 36161], Psomadakis et al. 2015:334 [ref. 34104], Galván-Villa et al. 2016:150 [ref. 34871], Fourriére et al. 2016:451 [ref. 34668], Del Moral-Flores et al. 2016:612 [ref. 34923], Fricke et al. 2018:380 [ref. 35805], Zajonz et al. 2019:102 [ref. 36871]). Current status: Valid as Cantherhines dumerilii (Hollard 1854). Monacanthidae. Distribution: Indo-Pacific: East Africa, Socotra, Comoros, Madagascar and Mascarenes east to Clipperton Island and Panama, north to southern Japan, Ogasawara Islands and Hawaiian Islands, south to Lord Howe Island, northern New Zealand, Kermadec Islands, Rapa and Ducie (Pitcairn Group). Habitat: marine.