Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 3 September 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

glossodonta, Argentina Forsskål [P. S.] 1775:68, xiii [Descriptiones animalium (Forsskål); ref. 1351] Jeddah, Saudi Arabia, Red Sea; [Lohajæ] Al-Luhayya, Yemen, Red Sea. Surviving syntypes: ZMUC P17152 (1, dry skin). Type catalog: Nielsen 1974:10 [ref. 9588] with ZMUC P17152 as holotype. Surviving syntype figured in Klausewitz & Nielsen 1965:Pl. 36 [ref. 20847] as holotype. •Synonym of Albula vulpes (Linnaeus 1758) -- (Dor 1984:24 [ref. 29757], Whitehead 1986:216 [ref. 5733], Whitehead 1990:122 [ref. 19325]). •Valid as Albula glossodonta (Forsskål 1775) -- (Winterbottom et al. 1989:5 [ref. 13251], Randall et al. 1990:32 [ref. 15987], Kottelat et al. 1993:5 [ref. 23448], Randall 1995:53 [ref. 22896], Randall & Bauchot 1999:80 [ref. 23836], Myers 1999:40 [ref. 23965], Fricke 1999:35 [ref. 24106], Smith & Randall 1999:1624 [ref. 24662], Laboute & Grandperrin 2000:342 [ref. 25191], Randall in Randall & Lim 2000:584 [ref. 25122], Randall & Earle 2000:5 [ref. 25806], Colborn et al. 2001:807 [ref. 25230], Zhang 2001:50 [ref. 26586], Manilo & Bogorodsky 2003:S94 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:610 [ref. 27495], Lobel & Lobel 2004:67 [ref. 27576], Hidaka et al. 2004:62 [ref. 27805], Heemstra & Heemstra 2004:99 [ref. 28072], Randall 2005:26 [ref. 28239], Mundy 2005:109 [ref. 28379], Pfeiler et al. 2006:781 [ref. 28922], Randall 2007:51, 52 [ref. 30952], Hidaka et al. 2008:58 [ref. 29526], Fricke et al. 2009:13 [ref. 30213], Golani & Bogorodsky 2010:58 [ref. 35264], Fricke et al. 2011:348 [ref. 31242], Kwun & Kim 2011:57 [ref. 31334], Pfeiler et al. 2011:3 [ref. 31589], Allen & Erdmann 2012:70 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:251 [ref. 32706], Kottelat 2013:36 [ref. 32989], Delrieu-Trottin et al. 2015:4 [ref. 33988], Miesen et al. 2016:80 [ref. 34492], Fricke et al. 2018:29 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:19 [ref. 36273]). Current status: Valid as Albula glossodonta (Forsskål 1775). Albulidae: Albulinae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East Africa, Seychelles, Madagascar and western Mascarenes east to Hawaiian Islands, north to southern Japan and Ogasawara Islands, south to Lord Howe Island. Habitat: brackish, marine.