Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 1 July 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

cyclostomus, Mullus Lacepède [B. G. E.] (ex Commerson) 1801:383, 404, Pl. 14 (fig. 3) [Histoire naturelle des poissons (Lacepède) v. 3; ref. 2710] [No locality stated] Mauritius, Mascarenes, southwestern Indian Ocean. Neotype: MNHN A-5702 (dry). Type catalog: Bauchot et al. 1985:5 [ref. 20735]. Neotype designated by Bauchot et al. 1985:5 [ref. 20735]. Based on description and illustration in manuscript by Commerson (Philibert Commerson, 1727-1773, French explorer and naturalist). •Valid as Pseudupeneus cyclostomus (Lacepède 1801) -- (Dor & Ben-Tuvia in Dor 1984:162 [ref. 29757]). •Valid as Parupeneus cyclostomus (Lacepède 1801) -- (Lachner 1960:29 [ref. 23973], Kyushin et al. 1977:170 [ref. 19756], Yamakawa in Masuda et al. 1984:164 [ref. 6441], Ben-Tuvia 1986:612 [ref. 5641], Ben-Tuvia & Kissil 1988:5 [ref. 12819], Allen & Swainston 1988:90 [ref. 25477], Winterbottom et al. 1989:41 [ref. 13251], Randall et al. 1990:210 [ref. 15987], Randall & Myers 1993:74 [ref. 21000], Kuiter 1993:203 [ref. 23929], Goren & Dor 1994:45 [ref. 25356], Randall 1995:240 [ref. 22896], Mohsin & Ambak 1996:381 [ref. 27969], Allen 1997:142 [ref. 23977], Kuiter 1997:192 [ref. 25488], Randall et al. 1997:210 [ref. 25919], Myers 1999:160 [ref. 23965], Fricke 1999:313 [ref. 24106], Randall 1999:16 [ref. 25829], Randall in Randall & Lim 2000:622 [ref. 25122], Nakabo 2000:876 [ref. 25182], Laboute & Grandperrin 2000:282 [ref. 25191], Randall & Earle 2000:15 [ref. 25806], Allen 2000:105 [ref. 25868], Iwatsuki et al. 2000:102 [ref. 26368], Hutchins 2001:264 [ref. 25841], Hutchins 2001:35 [ref. 25847], Randall 2001:3188 [ref. 26109], Kim 2002:63 [ref. 26347], Nakabo 2002:876 [ref. 26193], Allen & Adrim 2003:41 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S111 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:629 [ref. 27495], Lobel & Lobel 2004:72 [ref. 27576], Randall et al. 2004:18 [ref. 27624], Adrim et al. 2004:122 [ref. 27715], Heemstra et al. 2004:3322 [ref. 27945], Randall 2004:22 [ref. 28086], Randall 2005:296 [ref. 28239], Mundy 2005:390 [ref. 28379], Hoese & Bray 2006:1268 [ref. 29000], Randall 2007:263 [ref. 30952], Fricke et al. 2009:68 [ref. 30213], Imamura in Imamura et al. 2009:174 [ref. 31157], Randall & Heemstra 2009:41 [ref. 30542], Motomura et al. 2010:129 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:506 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:261 [ref. 32706], Fricke et al. 2014:95 [ref. 33932], Randall 2014:61 [ref. 33292], Delrieu-Trottin et al. 2015:6 [ref. 33988], Psomadakis et al. 2015:283 [ref. 34104], Fricke et al. 2018:225 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:102 [ref. 36273], Hoschke et al. 2019:156 [ref. 36626]). Current status: Valid as Parupeneus cyclostomus (Lacepède 1801). Mullidae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East and South Africa, Madagascar and Mascarenes east to Hawaiian Islands and Line Islands and Pitcairn Group, north to southern Japan, south to Rottnest Island (Western Australia), central New South Wales (Australia), New Caledonia and Rapa. Habitat: marine.