Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 3 June 2019

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

mata, Chaetodon Cuvier [G.] 1829:224 [Le R├Ęgne Animal (Edition 2) v. 2; ref. 995] No locality stated (Coromandel coast, India, eastern Indian Ocean). No types known. Available from footnote as, "Chaetodon meta, Russel, 82." Original spelling as meta regarded as a misspelling of Russell's "mata" (see Randall 1988:56 [ref. 14257]); spelled mata by Valenciennes in Cuvier & Valenciennes 1835:202 [ref. 1004]; also mota by de Beaufort in Weber & de Beaufort 1951:162 [ref. 16097]. The spelling mata should be conserved. •Valid as Acanthurus mata (Cuvier 1829) -- (Randall 1956:218 [ref. 12221], Kishimoto in Masuda et al. 1984:232 [ref. 6441], Randall 1986:814 [ref. 5706] with species as meta, Randall 1988:56 [ref. 14257], Allen & Swainston 1988:140 [ref. 25477], Winterbottom et al. 1989:63 [ref. 13251], Randall et al. 1990:423 [ref. 15987], Kuiter 1993:372 [ref. 23929], Randall 1995:387 [ref. 22896], Allen 1997:226 [ref. 23977], Kuiter 1997:364 [ref. 25488], Randall et al. 1997:423 [ref. 25919], Myers 1999:270 [ref. 23965], Fricke 1999:538 [ref. 24106], Johnson 1999:750 [ref. 25471], Randall in Randall & Lim 2000:642 [ref. 25122], Nakabo 2000:1326 [ref. 25182], Laboute & Grandperrin 2000:426 [ref. 25191], Randall & Earle 2000:21 [ref. 25806], Allen 2000:123 [ref. 25868], Hutchins 2001:270 [ref. 25841], Hutchins 2001:45 [ref. 25847], Kuiter & Debelius 2001:53 [ref. 26232], Randall 2001:3669 [ref. 26301], Nakabo 2002:1326 [ref. 26193], Allen & Adrim 2003:62 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S120 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:647 [ref. 27495], Randall et al. 2004:29 [ref. 27624], Heemstra & Heemstra 2004:400 [ref. 28072], Randall 2005:578 [ref. 28239], Fricke et al. 2009:107 [ref. 30213], Imamura 2009:303 [ref. 30434], Motomura et al. 2010:226 [ref. 31256], Allen & Erdmann 2012:1022 [ref. 31980], Fricke et al. 2014:182 [ref. 33932], Delrieu-Trottin et al. 2015:8 [ref. 33988], Psomadakis et al. 2015:306 [ref. 34104], Koeda et al. 2016:100 [ref. 35333], Carpenter et al. 2017:42 [ref. 35143], Motomura et al. 2017:205 [ref. 35490], Fricke et al. 2018:351 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:166 [ref. 36273], Jawad et al. 2018:121 [ref. 36262], Suresh et al. 2018:303 [ref. 36495]). Current status: Valid as Acanthurus mata (Cuvier 1829). Acanthuridae. Distribution: Red Sea, Indo-West Pacific: East and South Africa, Madagascar and western Mascarenes east to Tuamotu Archipelago and Marquesas Islands, north to southern Japan and Ogasawara Islands, south to Queensland (Australia) and New Caledonia and Lord Howe Island. Habitat: marine.