Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 1 March 2021

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

furca, Labrus Lacepède [B. G. E.] (ex Commerson) 1801:429, 477, Pl. 21 (fig. 1) [Histoire naturelle des poissons (Lacepède) v. 3; ref. 2710] Mauritius, Mascarenes, southwestern Indian Ocean. Holotype (unique): MNHN A-5703 (dry). Type catalog: Bauchot 1963:98 [ref. 19171], Bauchot et al. 1981:12 [ref. 21549]. Based on a figure and description in manuscript by Commerson (Philibert Commerson, 1727-1773, French explorer and naturalist); underlying specimen is holotype. •Synonym of Aphareus rutilans Cuvier 1830 -- (Dor 1984:136 [ref. 29757]). •Valid as Aphareus furcatus (Lacepède 1801) -- (Kyushin et al. 1977:118 [ref. 19756], Kyushin et al. 1982:81 [ref. 19754], Yoshino in Masuda et al. 1984:167 [ref. 6441], Allen 1985:18 [ref. 6843], Winterbottom et al. 1989:35 [ref. 13251], Chen et al. 1997:80 [ref. 26476] dated 1802, Allen in Randall & Lim 2000:617 [ref. 25122]). •Valid as Aphareus furca (Lacepède 1801) -- (Anderson 1986:572 [ref. 5634], Anderson 1987:8 [ref. 13770], Randall et al. 1990:177 [ref. 15987], Kuiter 1993:183 [ref. 23929], Leis & Lee 1994:119 [ref. 21402], Goren & Dor 1994:36 [ref. 25356], Allen 1997:120 [ref. 23977], Randall et al. 1997:177 [ref. 25919], Myers 1999:144 [ref. 23965], Fricke 1999:263 [ref. 24106], Randall 1999:15 [ref. 25829], Allen 2000:88 [ref. 37268], Nakabo 2000:829 [ref. 25086], Laboute & Grandperrin 2000:252 [ref. 25191], Randall & Earle 2000:13 [ref. 25806], Hutchins 2001:263 [ref. 25841], Hutchins 2001:34 [ref. 25847], Anderson & Allen 2001:2854 [ref. 26099], Nakabo 2002:829 [ref. 26001], Allen & Adrim 2003:38 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S108 [ref. 27377], Myers & Donaldson 2003:626 [ref. 27495] with 1802 as date, Peristiwady et al. in Kimura & Matsuura 2003:85 [ref. 27510], Lobel & Lobel 2004:71 [ref. 27576], Randall et al. 2004:16 [ref. 27624], Heemstra & Heemstra 2004:196 [ref. 28072], Randall 2005:242 [ref. 28239], Mundy 2005:379 [ref. 28379], Allen et al. 2006:1193 [ref. 29090], Randall 2007:247 [ref. 30952], Fricke et al. 2009:60 [ref. 30213], Allen & Erdmann 2012:444 [ref. 31980], Fricke et al. 2013:259 [ref. 32706], Fricke et al. 2014:84 [ref. 33932], Delrieu-Trottin et al. 2015:6 [ref. 33988], Psomadakis et al. 2015:239 [ref. 34104], Koeda et al. 2016:39 [ref. 35333], Fricke et al. 2018:193 [ref. 35805], Golani & Fricke 2018:89 [ref. 36273], Fricke et al. 2019:150 [ref. 36673], Zajonz et al. 2019:76 [ref. 36871], Psomadakis et al. 2020:444 [ref. 37272]). Current status: Valid as Aphareus furca (Lacepède 1801). Lutjanidae. Distribution: Red Sea, Indo-Pacific: East Africa, Socotra, Comoros, Madagascar, Mozambique Channel, Mascarenes east to Hawaiian Islands and Pitcairn Group, north to southern Japan, south to northern Western Australia, New Caledonia and Tonga; eastern Pacific: Cocos Island. Habitat: marine.