Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 7 December 2021

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

notopterus, Gymnotus Pallas [P. S.] (ex Bontius & Renard) 1769:40, Pl. 6 (fig. 2) [Spicilegia Zoologica v. 1 (fasc. 7); ref. 20848] Ambon (Maluku, Indonesia) [erroneous, should be Java (Indonesia)]. No types known. Original spelling of name Gymnotvs notoptervs (historical typeset, equals Gymnotus notopterus). •Valid as Notopterus notopterus (Pallas 1769) -- (Mai 1978:15 [ref. 13511], Shrestha 1978:34 [ref. 15970], Ataur Rahman 1989:238 [ref. 24860], Talwar & Jhingran 1991:64 [ref. 20764], Roberts 1992:363 [ref. 20012], Singh & Yazdani 1993:198 [ref. 24022], Kottelat et al. 1993:4 [ref. 23448], Sen 1995:497 [ref. 23778], Zhu 1995:17 [ref. 25213], Rainboth 1996:56 [ref. 22772], Banik & Choudhury 1996:579 [ref. 24736], Vu & Nguyen 1997:26 [ref. 26438], Kottelat 1998:21 [ref. 23436], Ng & Tan 1999:352 [ref. 24159], Rema Devi & Raghunathan 1999:148 [ref. 24759], Rema Devi & Raghunathan 1999:165 [ref. 24760], Sen 1999:191 [ref. 24750], Rema Devi et al. 1999:152 [ref. 24758], Menon 1999:9 [ref. 24904], Freyhof et al. 2000:94 [ref. 25184], Rafique 2000:323 [ref. 25220], Mirza 2000:355 [ref. 25207], Karmakar 2000:26 [ref. 25662], Kottelat 2001:13 [ref. 25482], Kottelat 2001:26 [ref. 25780], Chen 2002:287 [ref. 26587], Raju Thomas et al. 2002:49 [ref. 26359], Mirza 2003:2 [ref. 27265], Yadav 2003:6 [ref. 27711], Ataur Rahman 2003:262 [ref. 31338], Shrestha 2008:51 [ref. 29923], Ahmed et al. 2013:285 [ref. 32872], Kottelat 2013:32 [ref. 32989], Kottelat 2015:40 [ref. 33971], Suresh et al. 2018:51 [ref. 36495], Bleher 2018:68 [ref. 36647], Ng et al. 2019:519 [ref. 36606], Lavoué et al. 2020:451 [ref. 37625], Fuke et al. 2021:[3] [ref. 38221]). Current status: Valid as Notopterus notopterus (Pallas 1769). Notopteridae: Notopterinae. Distribution: Southeast Asia: Laos, Myanmar, Indonesia, Malaya (Malaysia) and Thailand. South Asian populations from Pakistan, India, Nepal and Bangladesh now classified as Notopterus synurus (Bloch & Schneider 1801). Habitat: freshwater, brackish.