Institute for Biodiversity Science and Sustainability
Online Version, Updated 7 July 2021

SEARCH RESULTS FROM

Eschmeyer's Catalog of Fishes
Select the database to search:
GENERA   SPECIES   REFERENCES
Include unavailable names

         Comments: ,

blochii, Priacanthus Bleeker [P.] 1853:456 [Natuurkundig Tijdschrift voor Nederlandsch IndiĆ« v. 4 (no. 3); ref. 336] Jakarta, Indonesia, Java Sea, eastern Indian Ocean; Sibogha, western Sumatra, Indonesia, eastern Indian Ocean; Ambon Bay, Ambon Island, Molucca Islands, Indonesia. Syntypes: (4) RMNH 30583 [ex 5552] (3 of several), 5552 (now 1). Based on multiple sources, the syntypes from Indonesia, on Anthias macrophthalmus Bloch 1792 and questionably on Priacanthus japonicus Cuvier 1829 [= Cookeolus japonicus (Cuvier 1829)]. Unneeded replacement name for Anthias macrophthalmus Bloch 1792 [= Priacanthus hamrur (Fabricius 1775)]; here restricted to the Indonesian syntypes which represent a different species, Priacanthus blochii Bleeker 1853. •Synonym of Priacanthus hamrur (Forsskål 1775) -- (Dor 1984:110 [ref. 29757], Randall 1994:262 [ref. 21644]). •Valid as Priacanthus blochii Bleeker 1853 -- (Kyushin et al. 1982:187 [ref. 19754], Starnes 1988:162 [ref. 6978], Randall et al. 1990:136 [ref. 15987], Krishnan & Mishra 1994:281 [ref. 24014], Randall 1995:148 [ref. 22896], Chen et al. 1997:54 [ref. 26476] dated 1851, Iwatsuki et al. 1997:102 [ref. 23356], Kuiter 1997:136 [ref. 25488], Anderson et al. 1998:23 [ref. 23611], Starnes 1999:2599 [ref. 24834], Nakabo 2000:747 [ref. 25086], Krupp et al. 2000:328 [ref. 25117], Starnes in Randall & Lim 2000:612 [ref. 25122], Hutchins 2001:31 [ref. 25847], Nakabo 2002:747 [ref. 26001], Allen & Adrim 2003:34 [ref. 26830], Manilo & Bogorodsky 2003:S105 [ref. 27377], Kimura et al. in Kimura & Matsuura 2003:60 [ref. 27510], Randall 2005:184 [ref. 28239], Paxton et al. 2006:1118 [ref. 28995], Iwatsuki 2009:101 [ref. 30433], Allen & Erdmann 2012:364 [ref. 31980], Motomura et al. 2017:94 [ref. 35490], Golani & Fricke 2018:70 [ref. 36273], Eagderi et al. 2019:97 [ref. 37020], Fricke et al. 2019:130 [ref. 36673], Zajonz et al. 2019:73 [ref. 36871], Psomadakis et al. 2020:401 [ref. 37272]). Current status: Valid as Priacanthus blochii Bleeker 1853. Priacanthidae. Distribution: Southern Red Sea; Indo-West Pacific: Gulf of Aden, Persian Gulf, Socotra and Seychelles east to Philippines and Samoa, south to Western Australia and Queensland (Australia). Habitat: marine.